Viime vuosien aikana on jo pitkään riehunut eräänlainen sota lääketeollisuuden ja luontaistuotteiden välillä. Lääketeollisuus ja suuri osa ihmisistä pitää edelleen luontaistuotteita eräänlaisena hyvien uskomusten hömppänä, jolle ei löydy tieteellistä perustelua tai tutkimustuloksia. Joka tapauksessa luontaistuotteiden myynti on lisääntynyt viime vuosina tasaisesti, ja lääketeollisuus on saamassa luontaistuotteista todellisen kilpailijan.

Monet kokevat saaneensa ihmeparannuksen luonnon omista lääkkeistä. Luontaistuotteiden sisällöistä pääsee ilman ylisanoja parhaiten perille tutkimalla pakkausmerkintöjä, jotka ovat asiallisia ja lyhyitä.

Luontaistuotteet ovatkin tarkoitettu ennen kaikkea täydentämään ruokavaliota ja tasapainottamaan elintoimintoja, ei varsinaisesti parantamaan sairauksia. Yleensä luontaistuotteissa on vitamiineja, maitohappobakteereja, kivennäisaineita, kuituja, uutteita ja muita kasveista eriytettyjä aineita. Nykyään suuri osa suomalaisistakin tilaa luontaistuotteensa netistä. Hyvä kokoelma erilaisia luontaistuotekauppoja löytyy vaikkapa www.luontaistuotekaupat.com -osoitteesta.

Suurinta osaa luontaistuotteista myydään ravintolisinä. Etenkin ravintolisien käyttö on viime vuosina kasvanut runsaasti yleisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin arvostuksen nousun ja sporttibuumin myötä. Nimittäin urheilijat ovat usein suurimpia ravintolisien käyttäjiä. Suuren kulutuksen vuoksi heidän vitamiinin-, kivennäisaineiden- yms. tarve on tavallista isompi.

Etenkin kuntosaliharrastajat suosivat lisäravinteita, sillä kuntosaliharjoittelu paitsi kuluttaa kaloreita ja nostaa kalorienkulutusta myös levossa, niin saadakseen lisää lihasmassaa kaloreita tulee syödä reilusti yli kulutuksen. Jotta kroppa toimisi rasitustilassa optimaalisella tavalla, suositaan ravintolisiä. Kuntosaliharrastajan lähes välttämätön ravintolisä on nykyään hyvälaatuinen heraproteiini, joka nopeuttaa treenistä palautumista. Lihasten toiminnan kannalta magnesium on tärkeä lisäravinne, se auttaa myös saamaan paremmin unta.

Omega 3 rasvahapot ovat välttämättömiä myös muille kuin urheilijoille. Sen on todettu parantavan hyvinvointia monella eri osa-alueella. Erityisen tärkeä se on sydämen, verisuonien, hermoston ja aivojen toiminnalle.

Lisäravinteita on toistaiseksi tutkittu vielä niin vähän, ettei niiden tehosta ole aukottomia todisteita. Tosin esimerkiksi heraproteiinin teho lihasten palauttajana samoin kuin omega 3 ja d-vitamiinin tehot on jo tutkimuksillakin todistettu.  Myös kreatiinin on tutkittu todella nopeuttavan lihasmassan kasvua. Lisäravinteet saa nykyään kätevimmin netistä tilaamalla, esimerkiksi täältä löytyy runsas valikoima erilaisia lisäravinteita myyviä nettikauppoja.

Erilaiset ihmiset kokevat saavansa hyötyä erilaisista ravintolisistä. Nykyään suosittuja ovat myös erilaiset superfoodit, joiden koetaan usein parantavan kokonaisvaltaista hyvinvointia.

On tutkittu, että noin 70 % lääkkeistäkin on korvattavissa lumelääkkeillä. Eli onko loppujen lopuksi niin paljon väliä sillä, käyttääkö lääkkeitä vai luontaistuotteita, vai sillä, uskooko kyseisen vaikuttavan aineen tehoon?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation